Przejdź do głównej treści strony

Sztuka kulinarna w Chinach

Termin: 11.05.2018
Miejsce: Instytut Konfucjusza, Radziwiłłowska 4

11 maja 2018, 18:00

Kuchnia chińska kojarzy się Europejczykom przede wszystkim z ostrymi przyprawami i ryżem, jednakże sztuka kulinarna Państwa Środka ma do zaoferowania znacznie więcej. Jest to niezwykle bogata paleta smaków i zapachów, która różni się w zależności od prowincji dzięki, czemu każdy smakosz znajdzie tu coś dla siebie. Kuchnia syczuańska i hunańska zadowolą przede wszystkim poszukiwaczy mocnych, kulinarnych wrażeń, nieobawiających się ostrych przypraw. Z kolei w Szanghaju odnajdą się Ci, którzy poszukują nieco łagodniejszych, słodszych w smaku potraw i nie stronią od owoców morza.
Jeśli chcecie poznać Chiny "od kuchni" i rozsmakować się w tradycjach kulinarnych Państwa Środka to nie może Was zabraknąć na wykładzie Ma Xuan - lektorki języka chińskiego Instytutu Konfucjusza - która wprowadzi Was w świat chińskich potraw.


Wykład odbędzie się w języku angielskim.


Wstęp wolny.

Link do wydarzenia na Facebooku: https://www.facebook.com/events/229617661126021/

Data opublikowania: 09.05.2018
Osoba publikująca: Kaja Kałużyńska